Operation skolmat

Ett år går fort och min anställning som projektledare är över.

Alltid när ett projekt börjar vet man också att det har ett slut. Projektet har lyckats med att skapa en diskussion kring skolmatsfrågor samt en ökad synlighet för kökspersonalen. Projektets roll har varit att ifrågasätta och försöka ändra attityder och inställning till skolmaten. Vid de olika diskussionstillfällena har det framkommit att det finns många olika åsikter om hur det borde vara, men väldigt lite förståelse om varför det är på ett visst vis. Det som projektet åstadkommit är en större förståelse för varandra. Skolmatsfrågan är en mycket komplex sak som det inte finns något klart svar på utan det är många som har möjlighet att påverka. Därför har projektet föreslagit att det bör finnas en matgrupp bestående av kökspersonal, elever, föräldrar, lärare, ev. politiker. I Grankulla och Borgå har det bildats matgrupper med gott resultat.

 

I många kök idag används det mycket halvfabrikat pga strama budgetramar. Det är tyvärr en negativ utveckling som leder till att personalens kunskap och motivation minskar samt att matens kvalitet och näringsinnehåll minskar. Ett beslut måste tas i kommunen om hur man vill ha det med skolmaten dvs det bör göras en klar matstrategi hur man vill profilera sej. Kökspersonalen kan inte påverka så mycket de vill utan de är bundna till budgeter och riktlinjer som är fastslagna av politiker därför måste förändringen komma från politiskt håll också för att få en varaktig förändring.

 

Jag tackar för min tid som projektdragare för ett fantastiskt projekt som verkligen behövs i dessa spartider. Nu gäller det att alla som blivit motiverade och inspirerade att jobba vidare inom egna organisationer och egna kommuner att skapa en förändring. ALLA har en möjlighet att påverka!!

 

Även fast projektet upphör så kommer jag personligen att arbeta vidare med dessa frågor inom olika forum.

 

Jag är inte bara projektledare utan även pappa till 2 barn som äter skol/dagismat varje dag!

Publicerad 01.10.2012 kl. 11:13

Inspirationsdagar!

Jag hade den stora glädjen att få föreläsa på kommunförbundets inspirationsdagar  för kökspersonal i början på augusti!

Härligt att få träffa närmare 100 fantastiska och motiverade personer som jobbar inom olika kök i Svenskfinland. Föreläsningarna skedde i Helsingfors,Mariehamn, Vasa.

Alla som deltog hade gemensamma intressen och utmaningar. Och det känns tryggt att det jobbas och förbättras skolmaten i köken runt om i landet.

Tyvärr får kökspersonalen alltför ofta negativ feedback både från gäster och kommunledningen. De jobbar och kämpar på i det tysta utan att de får höra hur viktigt arbete de utför!
Publicerad 20.08.2012 kl. 15:13

Ny höstermin och nya utmaningar!

Höstterminen har börjat och många barn och ungdomar skall börja äta skolmat igen.
För många barn är det första gången de äter mat på annat håll än hemma hos sina föräldrar i en trygg miljö. Nu skall de plötsligt sitta tillsammans med andra barn och vuxna. Förhoppningsvis får de skymten av att det är någon som tillreder maten också... Det är mycket spännande för en stor del. Många av dessa barn har ett öppet sinne för olika typer av mat och smaker och har möjlighet att engagera sig och sina sinnen. Men tyvärr kommer de inom en tid ha anpassats till ett system med grupptryck, oengagerade vuxna som "bara" måste se till att de får mat och att tiderna hålls. Grupptrycket kommer från andra barn som "inte tycker om" vissa rätter, grönsaker etc..

Jag hoppas att det inte är på det sättet utan att barnen skall få riktig mat med riktiga smaker! Mat som innehåller olika koncistenser. Allt för att lära sej uppskatta mat och utveckla sina sinnen!
Publicerad 20.08.2012 kl. 15:04

Centralkök / Storkök???!!!!

Blir mer och mer fundersam över centralkökens nytta! Jag har inget emot stora kök med många matgäster för många skolcentra har idag ett kök och ca 1000 matgäster som äter sin mat på samma plats som den tillreds. I ett sådant kök vet man att maten skall serveras från tex kl 10.30 och då kan man planera matlagningen på ett sådant sätt att maten är klar strax före de första hungriga matgästerna anländer. I ett centralkök så måste maten göras klar redan till kl 9 eller 9.30 senast för att hinna transporteras till respektive matställe. Det är helt hysteriskt att maten skall vara klar den tiden. Och jag vill inte höra mera argument som  att det är bra mat som äts kl 11.30!!! De argumenten håller inte mera!! Mina barn och även alla andras barn har rätt att få mat som är GOD och FRÄSCH. Mat som är klar kl 9.00 är inte god mera kl. 11.35!! INTE EN CHANS!!  Ni kan ju testa själva där hemma att laga familjens söndagslunch färdig kl 10 och varmhåll den till kl 12.00 när svärmor kommer på mat....Nu är det dags att vakna upp ur den här skönhetssömnen och börja tänka smartare!!
Publicerad 14.05.2012 kl. 20:53

Kryddpeppar!

För att spinna vidare på mina funderingar kring skolmaten så kom jag att tänka på en intressant diskussion jag hade med kökspersonal för några veckor sedan. De frågade vad jag anser om att använda hel kryddpeppar, hel vitpeppar, lagerblad etc. i tex. köttsoppan. De hade fått önskemål och direktiv om att inte använda de kryddorna för att det uppstår problem vid måltiderna i dagis för de mindre barnen. Min åsikt stödde även kökspersonalens åsikt. Det är SJÄLVKLART att det skall användas hel peppar i matlagningen. Barnen lär sej efter att ha bitit en gång i kryddpepparkornen att undvika att sätta sådant i munnen! Jag anser att skolmaten även har en pedagogisk uppgift, våra barn behöver veta hur maten tillagas och att använda rena kryddor är en viktig del av matlagningen! Min fråga är: Är det den yrkeskunniga kökspersonalen eller dagispersonalen som skall avgöra vad som skall finnas i grytan?? Tyvärr uppstår dessa funderingar när maten från samma kök serveras åt småbarn och gymnasieelever.....
Publicerad 09.05.2012 kl. 15:01

Vem är skolmaten till för???

Första grundläggande frågan som vi behöver ställa oss innan en förändring med skolmaten kan ske är enkel! Vem är skolmaten till för??? - är den till för kökspersonalen? - är den till för lärarkollegiet och övrig personal? - är den till för politikerna? - är den till för föräldrarnas samvete? - är den till för eleverna? Svaret är förstås "eleverna". Målsättningen med att det finns mat i skolor och daghem är att våra barn och ungdomar skall få äta sig mätta och orka med en dags studier. För att orka med hockeyträningen och danslektionen på kvällen behöver de även få mat hemma!!! I skolmatsdebatten glöms den huvudsakliga målgruppen bort. Det är många olika aspekter som skall vägas in. Under den tid som jag nu arbetat med Operation Skolmat så har jag mött olika grupper som berörs av skolmaten. Tjänstemän, kockar, kosthållschefer, politiker, föräldrar, matindustrin och även barn och ungdom. Alla har sin egen syn på skolmaten och det gäller nu att vi börjar fokusera på slutprodukten. Vad är det för vits att kockarna lagar mat som uppfyller ekonomiska kriterier om inte eleverna vill äta maten???? Jag kommer att blogga vidare om dessa saker samt även andra tankar om ämnet!
Publicerad 07.05.2012 kl. 11:08

Har jobbat som projektledare för Operation Skolmat oktober 2011 - september 2012.. Har jobbat över 20 år som kock, köksmästare, restaurangchef. Kontakta mej på bjorn.helsing@gmail.com

Senaste kommentarer

01.10, 13:39Operation skolmat av Christian Tikkanen
01.10, 13:18Operation skolmat av Harriet